Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Od 1. do 30. dubna 2024

Program v Muzeu východních Čech 
*program je průběžně doplňován

 

Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Eliščino nábřeží
Pondělí: ZAVŘENO 
Úterý až neděle 10.00 - 18.00 hodin
* Každou poslední středu v měsíci otevřeno od 10 do 20 hodin
* Každou první středu v měsíci je vstup do muzea zdarma

Velikonoční otevírací doba
Velký pátek 29. března 2024                       10 – 18 hodin
Sobota a neděle 30. a 31. března 2024     10 – 18 hodin

Velikonoční pondělí 1. dubna 2024           12 – 18 hodin 

Dne 4. dubna 2024 bude muzeum otevřeno pouze do 16 hodin.

 

Muzeum války 1866
Muzejní stálá expozice je uzavřena.
Důvodem jsou přípravné práce, následná kompletní rekonstrukce a stavba nové stálé expozice.
Otevření je plánováno na červenec 2026.

Vyhlídková věž
Od 6. dubna 2024 bude vyhlídková věž zpřístupněna vždy v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin.

 

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY   

TAJ JEMNOSTI ANEB NÁVRATY DOMŮ
Od 5. dubna do 27. října 2024
Muzeum východních Čech v Hradci Králové bude hostit výstavu světoznámé a uznávané výtvarné umělkyně Míly Fürstové. 
Po dvaceti pěti letech od své první výstavy v Hradci Králové představí grafička svá díla ve městě, kde vyrůstala a snila svůj sen o kariéře výtvarnice. Výstava poskytne jedinečnou možnost pozorovat vývoj autorčiny tvorby, experimentování s novými technikami, jako je sítotisk, který dílům propůjčuje až éterický nádech zobrazované skutečnosti, nebo prořezávání grafik, vytváření hloubky, a tím i třetího rozměru obrazu. Většina děl bude po skončení výstavy k prodeji.
Součástí vernisáže 4. dubna 2024 bude promítání dokumentu Křídla pro Coldplay v Bio Central. 

 

STUDENTSKÝ DESIGN 2024
Do 10. dubna 2024
Výstava představí výsledky 32. ročníku celostátní soutěžní přehlídky prací žáků a studentů středních a vyšších odborných škol s výtvarnými a uměleckořemeslnými obory. Přijďte se podívat na nejlepší práce mladé generace umělců a designérů, kteří ukazují neotřelý a jedinečný soudobý pohled na design. Přehlídky se pravidelně účastní téměř 40 uměleckých a uměleckořemeslných škol. Soutěží se v pěti kategoriích - průmyslový design; grafický design; oděv, textil a obuv; sklo, keramika a porcelán; fotografická a multimediální tvorba.
Pořadatelem této akce je Střední uměleckoprůmyslová škola hudebních nástrojů a nábytku v Hradci Králové.

 

INSPIRACE MÍLOU FÜRSTOVOU
Od 18. dubna do 26. května 2024
Výstava prací žáků výtvarného oboru ZUŠ Habrmanova a ZUŠ Střezina v Hradci Králové.
Práce mladých výtvarníků vznikly pro venkovní happening doprovázející vernisáž výstavy „Taj jemnosti aneb Návraty domů“ Míly Fürstové. Muzeum nejprve oslovilo ke spolupráci ZUŠ Habrmanova, jíž je Míla Fürstová absolventkou. Postupně byli přizváni i mladí výtvarníci ze ZUŠ Střezina. Vznikl tak výtvarný koncept, který vizuálně oživil veřejný prostor v den konání vernisáže dne 4. 4. 2024. Nyní jsou všechna díla inspirovaná tvorbou Míly Fürstové k vidění ve výstavních prostorách muzea.  

 

ASILI WATU – PŘÍRODNÍ NÁRODY AFRIKYFotografická výstava v Kavárně Muzea východních Čech v Hradci Králové
Do 30. dubna 2024
Výstava představí fotografie z cesty Petra Penišky za tradičně žijícími kmeny rovníkové Afriky, které zachycují původní a divoký svět dosud ne zcela pohlcený civilizací.
Fotky jsou spojeny s příběhy a životem přírodních národů, kterých je v Africe kolem dvou tisíc, majících svou kulturu, náboženství, tradice, svébytný způsob života, který postupně a nenávratně mizí.

 

JAN ŽIŽKA - HUSITÉ VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH
Prodlouženo do 5. května 2024
Nová výstava seznámuje širokou veřejnost s počátky a průběhem husitské revoluce v oblasti východních Čech. Vedle časové linky sledující historický vývoj bude velká pozornost věnována rovněž dokladům každodennosti, tedy vybavení domácnosti i průniku husitských idejí do výtvarné kultury, například prostřednictvím výjevů na kamnových kachlích. Stranou samozřejmě nezůstává ani tehdejší vojenství. Nedílnou část výstavy tvoří také vybraná výtvarná díla - sochy, obrazy, grafika a jiné, která odrážejí pohled umělců 19. až 20. století na husitskou dobu. Své sbírkové předměty poskytla řada významných institucí.

 

STÁLÁ EXPOZICE CESTY MĚSTA

Přijďte si prohlédnout stálou interaktivní expozici Cesty města, která přibližuje historii Hradce Králové od pravěku až po období první republiky. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Expozice má celkem tři tematické části :
K městu českých královen
Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.
K pevnosti
Tato část expozice zpracovává historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.
K Salonu republiky
Třetí část expozice přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století. Expoziční sály se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. 

   

AKCE     

Čtvrtek 11. a 25. dubna 2024 / od 16 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA s rezervací / základní vstupné 180 Kč, v případě nepříznivého počasí 150 Kč
Sobota 20. dubna 2024 / od 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA s rezervací / základní vstupné 180 Kč, v případě nepříznivého počasí 150 Kč
SEZÓNNÍ NÁVŠTĚVNICKÝ OKRUH: STŘEŠNÍ TERASA
Nabízíme exkluzivní možnost navštívit komentovanou prohlídku vybraných interiérů budovy muzea s vyhlídkou na město Hradec Králové. Kapacita prohlídky je 14 osob. Minimálně se prohlídky musí účastnit 3 osoby. Délka programu je 45 až 60 minut. Návštěva terasy není vhodná pro osoby se sníženou pohyblivostí. V případě špatného počasí si vyhrazujeme právo omezit vstup návštěvníků do exteriéru budovy, garantujeme však prohlídku interiérů.
Registrace termínů:
Čtvrtek 11. dubna 2024 od 16 hodin - KONALO SE
Sobota 20. dubna 2024 od 10 hodin - OBSAZENO
Čtvrtek 25. dubna 2024 od 16 hodin - OBSAZENO

 

16. dubna 2024 / od 17 hodin / CESTOVATELSKÁ BESEDA / vstup zdarma 
CESTOVATELSKÝ KUFŘÍK aneb „NA CESTÁCH S PETREM VOLDÁNEM“
Beseda s dlouholetým rozhlasovým zpravodajem a spolupracovníkem České televize Petrem Voldánem je zároveň živou nahrávkou pořadu Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice.
Tentokrát znovu navštívíme Belgii.
Při první cestě do této země jsme se prakticky nedostali z Bruselu. Proto tentokrát zavítáme do Mechelenu za zvonkohrami s 98 zvony, na rybí trh a do ptačího ráje v lázních Oostende, které mají spojení i do Česka. Podíváme se do Benátek severu Brugg a také do Evropského kosmického střediska v Transinne. A bude toho ještě mnohem víc.
Kapacita je omezena, proto je nezbytná rezervace míst: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo +420 773 713 397. 

 

18. dubna 2024 / od 16.30 hodin / BESEDA V KAVÁRNĚ / základní vstupné 50 Kč
JAK SE JEDLO ZA PRVNÍ REPUBLIKY
Průvodkyně a spoluautorka televizního pořadu „Herbář“ Kateřina Winterová a autorka kuchařek a publikací o životě za první republiky Kristina Šemberová vám prozradí, jak lidé žili v samostatném Československu, co mezi válkami jedli, jak vařili, jaký byl ideál krásy i kde se ženy učily vařit. Byla první republika skutečně časem blahobytu nebo lidé věnovali jídlu velkou pozornost, protože jim pořád hrozil hlad? Co tehdy vařili, pekli, jedli a pili? Vznikl tehdy mýtus těžké české kuchyně? Znali lidé tehdy spíš ančovičky nebo rajčata? Součástí besedy bude návštěva expozice Cesty města – K Salonu republiky a možnost nákupu a podpisu knih.
Kapacita je omezena, proto je nezbytná rezervace ZDE.

 

24. dubna 2024 / od 16 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA DEPOZITÁŘŮ / základní vstupné 120 Kč
OTEVŘENÉ DEPOZITÁŘE
Prohlídka otevřených depozitářů bude zahájena ve vestibulu budovy muzea na Eliščině nábřeží. Průvodci vás zavedou do muzejní budovy v Gayerových kasárnách, kde navštívíte otevřené depozitáře archeologie, militarií, uměleckého průmyslu a lihových preparátů. Dozvíte se, jaká jsou specifika práce s jednotlivými sbírkami. V ceně je vstup do všech výstav nebo do stálé expozice. 
Kapacita je omezena, nezbytná je proto rezervace míst ZDE.

 

24. dubna 2024 / od 17 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY/ základní vstupné 120 Kč
JAN ŽIŽKA – HUSITÉ VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH
Výstavu  naposledy před ukončením představí oba její autoři Petra Rokoská a Radek Bláha. Kromě časové linky sledující historický vývoj bude velká pozornost věnována průniku husitských idejí do výtvarné kultury, například prostřednictvím výjevů na kamnových kachlích. Stranou samozřejmě nezůstane ani tehdejší vojenství. Nedílnou část výstavy tvoří také výtvarná díla, která odrážejí pohled umělců 19. až 20. století na husitskou dobu. 

 

AKCE PRO DĚTI 

21. dubna 2024 / od 15 hodin / MUZEJNÍ NEDĚLE s rezervací / vstupné děti od 6 let 70 Kč, dospělí 90 Kč
HUSITSKÁ MUZEJNÍ NEDĚLE
Čeká nás návštěva města v době, kdy jej obývali husité. Povíme si o tom, jak se v husitské době žilo a jak vypadala středověká společnost. Vysvětlíme si, proč byli husitští bojovníci tak obávanými soupeři. Kdo bude chtít, vyzkouší si i různé části jejich zbroje. 
Kapacita akce je omezena, nutná je rezervace míst ZDE.
Vhodné pro děti pro děti od 6 let.

 

KLUB SENIORŮ

11. dubna 2024 / 10 hodin / PŘEDNÁŠKA VE STUDIJNÍ VĚDECKÉ KNIHOVNĚ / vstup pro členy klubu zdarma
KRÁLOVÉHRADECKÉ ŽIVNOSTI V SALONU REPUBLIKY – MÓDNÍ SVĚT
Tématem přednášky budou prvorepublikové královéhradecké živnosti v oblasti módního průmyslu, jež autorky Pavla Koritenská a Zdeňka Kulhavá shrnuly v dostupné on-line stejnojmenné mapě s příběhem. Představeny budou obchody a jejich interiéry, dobové fotografie dokumentující provozovny ve městě a také atmosféru života v Hradci Králové.

 

25. dubna 2024 / 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKY VÝSTAVY / vstup pro členy klubu zdarma
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY MÍLA FÜRSTOVÁ – TAJ JEMNOSTI ANEB NÁVRATY DOMŮ
Míla Fürstová je světoznámá uznávaná grafička a malířka, která vyrostla v Hradci Králové. Její díla jsou vysoce oceňována a jsou zastoupena v českých i světových sbírkách, jako například v kolekci královny Alžběty II. Nyní se Míla vrací domů s výstavou Taj jemnosti aneb Návraty domů, která představí její nejvýznamnější práce. Vystaven je návrh pro přebal alba Ghost Stories od britské kapely Coldplay, díky kterému upoutala celosvětovou pozornost. Zastoupena je také oceňovaná grafika All the Rivers Flow Through Me nebo ilustrace Babičky Boženy Němcové a básnických sbírek Kytice a Máj. Výstavou provede kurátorka Markéta Pražáková.

 

Muzejní kavárna

Vychutnejte si u nás svůj oblíbený zákusek a kávu v příjemném prostředí budovy s geniem loci.
Můžete u nás ochutnat pralinky, makronky, větrníky, dorty a mnoho dalších zákusků z naší výrobny. Denně pro vás připravujeme i obložené chleby s vlastními pomazánkami a nejen ty.

Provozní doba:

Pondělí                             ZAVŘENO
Úterý až neděle               10 - 18 hodin

 

Knihovna Muzea východních Čech v Hradci Králové

Gayerova kasárna, Opletalova 334, 500 03 Hradec Králové
tel.: 495 534 798, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Provozní doba:
Pondělí       9-12      13-17
Středa         9-12      13-17

Číst 1531 krát Naposledy změněno %AM, %29 %343 %2024 %09:%dub