Program muzea - prosinec 2023

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Od 1. do 31. prosince 2023

Program v Muzeu východních Čech 
*program je průběžně doplňován

Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Eliščino nábřeží
Pondělí: ZAVŘENO 
Úterý až neděle 10.00 - 18.00 hodin

* Každou poslední středu v měsíci otevřeno od 10 do 20 hodin
* Každou první středu v měsíci je vstup do muzea zdarma

 

Vánoční otevírací doba
24. a 25. prosince 2023           ZAVŘENO
26. až 30. prosince 2023         10 – 18 hodin
31. prosince 2023                    10 – 14 hodin
1. ledna 2024                            ZAVŘENO 
 

 

Muzeum války 1866
Muzejní stálá expozice je uzavřena.
Důvodem jsou přípravné práce, následná kompletní rekonstrukce a stavba nové stálé expozice.
Otevření je plánováno na červenec 2026.

 

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY   

MĚNÍCÍ SE SVĚT – POSLEDNÍ LOVCI A PRVNÍ ZEMĚDĚLCI (NEJEN) VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH
Prodlouženo do 31. prosince 2023
Přibližně před 7500 lety na našem území končila éra lovců a sběračů, kterou označujeme slovem mezolit, a začala období zemědělců, neboli neolit. Jak moc se oba tyto světy odlišovaly? A co se vlastně stalo s původními lovci poté, co na naše území dorazili zemědělci? Nová archeologická výstava sezóny na tyto otázky odpoví. Ačkoliv je zaměřena zejména na náš region, představuje i řadu zajímavých nálezů z dalších míst v Evropě.

 

HOUBY 100x JINAK
Do 28. ledna 2024

Výstava umístěná v původních kotěrovských vitrínách ukazuje houby jako muzejní exponát, učební pomůcku, výtvarné dílo, objekt vědeckého zkoumání, ale i běžně používané předměty. Návštěvníci se seznámí s jednotlivými částmi houby, různorodostí plodnic, s jedovatými houbami nebo s mýty a zajímavostmi o houbách. Mykologická sbírka našeho muzea patří mezi pět největších v České republice a výstava vám představí, jak vypadají herbářové položky, jaké údaje jsou na etiketách (tedy schedách), nebo k čemu jsou dobré výtrusy hub.

 

KOUZLO HRAČEK
Do 3. března 2024
Nostalgická výstava hraček ze soukromé sbírky Věry Dvořáčkové potěší nejen děti, ale i dospělé, kteří jistě rádi zavzpomínají, s čím si jako malí hráli. Většina hraček totiž pochází převážně z 2. poloviny 20. století. Návštěvníci se seznámí s panenkami, plyšovými, plastovými, kovovými i dřevěnými hračkami. Výstava připomene také dětskou literaturu.

 

JAN ŽIŽKA - HUSITÉ VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH
Do 21. dubna 2024
Nová výstava seznámuje širokou veřejnost s počátky a průběhem husitské revoluce v oblasti východních Čech. Vedle časové linky sledující historický vývoj bude velká pozornost věnována rovněž dokladům každodennosti, tedy vybavení domácnosti i průniku husitských idejí do výtvarné kultury, například prostřednictvím výjevů na kamnových kachlích. Stranou samozřejmě nezůstává ani tehdejší vojenství. Nedílnou část výstavy tvoří také vybraná výtvarná díla - sochy, obrazy, grafika a jiné, která odrážejí pohled umělců 19. až 20. století na husitskou dobu. Své sbírkové předměty poskytla řada významných institucí.

  

STÁLÁ EXPOZICE CESTY MĚSTA

Přijďte si prohlédnout stálou interaktivní expozici Cesty města, která přibližuje historii Hradce Králové od pravěku až po období první republiky. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Expozice má celkem tři tematické části :
K městu českých královen
Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.
K pevnosti
Tato část expozice zpracovává historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.
K Salonu republiky
Třetí část expozice přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století. Expoziční sály se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. 

   

AKCE     

1. až 3. prosince 2023
XXXIV. MUZEJNÍ ADVENTNÍ TRH  / vstupné do vnitřních prostor jednotné 90 Kč, vstup do venkovního tržiště zdarma
pátek 15 - 20 hodin
sobota  9 - 19 hodin
neděle 9 - 16 hodin
Těsné okolí muzejní budovy na Eliščině nábřeží a část ulice Palackého bude patřit téměř stovce producentů, řemeslníků a prodejců s širokou nabídkou adventních věnců, dekorací, perníků, šperků, svíček z včelího vosku, mýdla či perličkových ozdob z Poniklé a dalších produktů. Samozřejmostí se stalo zastoupení řemeslníků oceněných titulem „Nositel tradice lidových řemesel České republiky“ a také výrobců dodržujících tradiční výrobní postupy zapsané na republikovém Seznamu nemateriálních kulturních statků ČR nebo na Reprezentativním seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva.
Doprovodný program:
* pěvecký sbor Laděníčko ZUŠ Střezina pod vedením Lady Holaňové
* v sobotu a v neděli se budou konat speciální dílny s řemeslníky, z nichž někteří jsou držiteli ocenění „Zlatý kolovrat“ nebo „Nositel tradice lidových řemesel". Ve vestibulech tak bude možné nahlédnout pod ruce formířů a vyzkoušet si například techniku modrotisku zapsanou na reprezentativním seznamu UNESCO, objevit kouzlo zdobených perníčků, naučit se základy výroby figurek ze šustí, vyzkoušet si drátování nebo tkaní na kolíkovém stavu. Nebude chybět vánoční zvykosloví, které představí Spolek lidové tvorby Hradec Králové
* vánoční fotoateliér
* samoobslužná dílna na vánoční ozdoby
* venkovní dětské projížďky na oslících.

 

12. prosince 2023 / od 17 hodin / PŘEDNÁŠKA / základní vtupné 50 Kč
KRÁSKA Z KLADINY - UNIKÁTNÍ NÁDOBA ZE ZÁVĚRU DOBY BRONZOVÉ
V roce 2017 bylo v obci Kladina na Pardubicku objeveno jedinečné bronzové vědro. Jedná se o kompletně dochovanou mistrovsky tepanou nádobu z bronzového plechu, v níž se palynologům a chemikům podařilo nalézt pozůstatky většího množství bylin, a především prosa, které navíc prošlo varem. V nádobě se tedy nacházel unikátní nápoj – pravděpodobně pivo.
O samotném nálezu, jeho vyzvednutí, způsobu putování muzejními pracovišti, výkladu symbolů a v neposlední řade o objevu „piva“, se dozvíte v následující přednášce ředitele Východočeského muzea v Pardubicích Tomáše Libánka.
Součástí akce bude také ochutnávka piva SLUNEČNÍ BÁRKA 
Pivní rarita podle 3000 let staré receptury, kterou sestavil tým vědců na základě rozboru obsahu archeologického nálezu bronzového vědra z obce Kladina na Pardubicku. V prosném pivu doby bronzové se snoubila chuť světlíku, mochny, tužebníku, jitrocele, pelyňku a můžeme ho přirovnat k dnešním pivům typu Gruit. Nápoj měl sbližovat s Bohy. Odhalte s námi hořké tajemství zapomenutého slunečního božstva!

 

AKCE PRO DĚTI 

PRO NEMOC ZRUŠENO!
15. prosince 2023 / od 16 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA pro rodiny s dětmi / vstupné děti od 6 let 70 Kč, dospělí 90 Kč
KOUZLO HRAČEK
Přijďte si zpříjemnit dobu dlouhého čekání na Štědrý den do muzea. Společně se vydáme do výstavy, ve které bude k vidění spousta nádherných hraček, se kterými si hráli třeba naši rodiče a prarodiče. Prohlídku zakončíme tím, že si některé z hraček i vyzkoušíme. Uspořádáme třeba závody natahovacích berušek a autíček na setrvačník, zaházíme si s céčky nebo budeme skákat gumu.
Program je vhodný pro děti od 6 let.

 

KLUB SENIORŮ

7. prosince 2023 / od 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY / vstup pro členy klubu zdarma
KOUZLO HRAČEK
Nostalgickou výstavou hraček provede sběratelka Věra Dvořáčková, která představí svou sbírku hraček převážně z 2. poloviny 20. století. Návštěvníci se seznámí s panenkami, plyšovými, plastovými, kovovými i dřevěnými hračkami. Výstava připomene také dětskou literaturu.

 

Muzejní kavárna

Vychutnejte si u nás svůj oblíbený zákusek a kávu v příjemném prostředí budovy s geniem loci.
Můžete u nás ochutnat pralinky, makronky, větrníky, dorty a mnoho dalších zákusků z naší výrobny. Denně pro vás připravujeme i obložené chleby s vlastními pomazánkami a nejen ty.

Provozní doba:

Pondělí                             ZAVŘENO
Úterý až neděle               10 - 18 hodin

 

Knihovna Muzea východních Čech v Hradci Králové

Gayerova kasárna, Opletalova 334, 500 03 Hradec Králové
tel.: 495 534 798, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Provozní doba:
Pondělí       9-12      13-17
Středa         9-12      13-17

Číst 1266 krát Naposledy změněno %AM, %30 %412 %2023 %09:%pro