Program muzea v prosinci 2022

Program v Muzeu východních Čech a v expozici Muzea války 1866 na Chlumu.
*program je průběžně doplňován

Klidné prožití adventu i vánočních svátků, hodně zdraví a spokojenosti v roce 2023 vám přeji zaměstnanci Muzea východních Čech v Hradci Králové.

 

Vánoční otevírací doba:
24. a 25. prosince 2022     zavřeno

26. prosince 2022             10.00 – 18.00 hodin
31. prosince 2022             10.00 – 14.00 hodin
1. ledna 2023                     zavřeno

 

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY

JÁ, UPÍR, PŘISTÁNÍ POVOLUJI!
Od 2. prosince 2022 do 23. dubna  2023
Ne, žádný horor nebo detektivku nečekejte. UPÍR byl volací znak vojenského letiště v Hradci Králové ve druhé polovině 20. století. Letiště v sousedních Pardubicích mělo volací znak PRVEK. Právě o leteckém životě v těchto dvou městech a na těchto dvou leteckých základnách bude pojednávat zcela unikátní výstava. Své si v ní najdou nejen páni kluci všech věkových kategorií, ale i nejširší veřejnost. Skutečné letouny se do historické budovy MVČ na Eliščině nábřeží bohužel nevešly, ale jejich modely, skutečné zbraně, výstroj, ale i předměty z běžného života na letišti i v kruhu rodinném ano. Těšíme se na vás!

 

ČETNICKÉ HUMORESKY V SALONU REPUBLIKY
Do 26. března 2023
Výstava Četnické humoresky v Salonu republiky má dvě roviny. První je seznámení návštěvníka s četníky coby hlavními garanty bezpečnosti v prvním československém státě, dále chce  přiblížit jejich vzhled, všední den i nebezpečné stránky jejich odpovědné služby. Návštěvníci uvidí dioramata, zbraně či stejnokroje. Lidský rozměr přiblíží digitální nadstavba, ve které je příběhem několika četníků provedou herci známí z kriminálek České televize. Druhá rovina výstavy přibližuje vztah populárního seriálu Četnické humoresky a reality královehradeckého četnictva. Zde se návštěvníci seznámí s četnickými útvary v Hradci Králové, lokacemi případů a spatří předměty dotýkané hradeckými četníky. 

 

MĚNÍCÍ SE SVĚT – POSLEDNÍ LOVCI A PRVNÍ ZEMĚDĚLCI (NEJEN) VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH
Do 12. listopadu 2023
Přibližně před 7500 lety na našem území končila éra lovců a sběračů, kterou označujeme slovem mezolit, a začala období zemědělců neboli neolit. Jak moc se oba tyto světy odlišovaly? A co se vlastně stalo s původními lovci poté, co na naše území dorazili zemědělci? Nová archeologická výstava sezóny na tyto otázky odpoví. Ačkoliv je zaměřena zejména na náš region, představuje i řadu zajímavých nálezů z dalších míst v Evropě.

  

STÁLÁ EXPOZICE CESTY MĚSTA

Přijďte si prohlédnout stálou interaktivní expozici Cesty města, která přibližuje historii Hradce Králové od pravěku až po období první republiky. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Expozice má celkem tři tematické části :
K městu českých královen
Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.
K pevnosti
Tato část expozice pojsta k pevnostiímá historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.
K Salonu republiky
Třetí část expozice přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století. Expoziční sály se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. 

 

AKCE 

6. prosince 2022 / od 17 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY / vstupné 120 Kč
ČETNICKÉ HUMORESKY V SALONU REPUBLIKY
Výstava odkazující na stejnojmenný seriál České televize, který se stal fenoménem již dvou generací televizních diváků, se zakládá nejen na osudech skutečných československých četníků, ale také připomene, že se řada seriálových případů odehrála ve východních Čechách 30. let 20. století. Předlohou se totiž staly osudy četnické pátrací stanice Hradec Králové. Autoři výstavy Jan Hrubecký a Miloš Bernart návštěvníky seznámí s fungováním a každodenností četnického sboru.

 

AKCE PRO DĚTI

4. prosince 2022 / od 15 hodin / MUZEJNÍ NEDĚLE s rezervací / Vstupné děti do 6 let 20 Kč, děti nad 6 let 70 Kč, dospělí 90 Kč
MĚNÍCÍ SE (PRA)VĚK
Věděli jste, že právě žijeme v období mezi dvěma dobami ledovými? Když končila ta poslední, žili u nás ještě veledaňci, srstnatí nosorožci, jeskynní lvi a občas se k nám z Moravy zatoulal i mamut pronásledovaný pravěkými lovci. Když se oteplilo, velká zvířata zmizela a lidé se kromě lovu učili živit i jinak – například zemědělstvím. Přijďte se společně s námi seznámit s přelomovou dobou posledních lovců a prvních zemědělců. Vyzkoušíte si práci s pravěkými pazourkovými nástroji, umelete mouku na kamenné zrnotěrce a na závěr si budete moci vyrobit a vyzdobit keramickou misku přesně tak, jak to dělaly první hrnčířky.
Z kapacitních důvodů je počet návštěvníků omezen.
Na akci je třeba se předem přihlásit ZDE.
Program je vhodný pro děti od 6 let.

 

KLUB SENIORŮ

8. prosince 2022 /od 10 hodin / PŘEDNÁŠKA VE STUDIJNÍ A VĚDECKÉ KNIHOVNĚ / vstup pro členy klubu zdarma
PRVOREPUBLIKOVÉ ČETNICTVO
Tématem přednášky bude provoz četnické stanice v období první republiky. Zaměřena bude především na to, jak prakticky probíhala služba četníků na takovéto stanici, jak vypadal jejich všední den a jaké podmínky třeba museli splňovat, aby byli vůbec do služby k četnictvu přijati. Přednášející Mgr. Miloš Bernart je spoluautorem výstavy Četnické humoresky v Salonu republiky a zastává funkci vedoucího muzea Četnická stanice Chlumec nad Cidlinou.

  

Muzeum války 1866

Můžete se těšit na zpřehledněnou expozici, panelovou výstavu věnovanou archeologii konfliktů 19. století. Také se seznámíte s uniformami, výzbrojí a výstrojí armád, které se 3. 7. 1866 střetly u Hradce Králové v největší polní bitvě svedené na území České republiky. K dispozici jsou služby našich průvodců, kteří vás ochotně provedou areálem pomníků a válečných hřbitovů hradeckého bojiště.
Do 31. března 2023 jsou expozice a rozhledna otevřeny pouze v sobotu a v neděli od 10 do 16 hodin. 

Provozní doba:

Pondělí až pátek            ZAVŘENO
Sobota a neděle            10 - 16 hodin

Vánoční otevírací doba:
24. a 25. prosince 2022     zavřeno

26. prosince 2022             10.00 – 16.00 hodin
31. prosince 2022             10.00 – 14.00 hodin
1. ledna 2023                     zavřeno

 

Muzejní kavárna

Srdečně vás zveme do muzejní kavárny, kde na vás čekají dobroty z cukrářství Makronky Malý princ. Přijďte si příjemně posedět a ochutnat domácí makronky, zákusky a dorty, výběrovou kávu i čaje, včetně kvalitního vína z českého vinařství.

Provozní doba:

Pondělí                            ZAVŘENO
Úterý až neděle              10 - 18 hodin

 

Knihovna Muzea východních Čech v Hradci Králové

Gayerova kasárna, Opletalova 334, 500 03 Hradec Králové
tel.: 495 534 798, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Provozní doba:
Pondělí       9-12      13-17
Středa         9-12      13-17