VČELAŘSTVÍ
Helena Soprová – Včelí farma pod Zvičinou
Certifikovaný producent regionálních včelařských výrobků
Včelařství má v rodině Heleny Soprové velice dlouhou tradici. Včelařením se začal zabývat již její dědeček Václav Rusín kolem roku 1950 a věnoval se mu dlouhých 60 let. Na včelařskou dráhu se přidal i otec Heleny Soprové Jan Janeček, který včelařil do roku 2017. Jemu také paní Helena vděčí za zkušenosti, které jí předal. V roce 2008 přišel manžel Radim s myšlenkou, že by mohli také začít včelařit. Na podzim zahájili přípravy na nadcházející jarní, už plně včelařskou sezonu. Na jaře 2009 zakoupili prvních 11 včelstev a potřebné včelařské vybavení. V průběhu roku rozšířili počet včelstev na 44, hned v další sezoně vzrostl na 96 a v současné době obhospodařují více než 300 kmenových včelstev. Intenzivně se věnují chovu včelích matek pro vlastní potřebu, ale i pro kolegy včelaře, kteří se touto činností nezabývají. Další činnost, která vyplynula z práce, je výroba kvalitní medoviny. V letošním roce se zúčastnili soutěže profesionálních výrobců medoviny a získali 1. místo s medovinou "klasik".
Včelařství
Způsob získávání medu vytvářeného včelami byl znám už v pravěku. Záznamy o jeho využití spadají do 11. století, kdy se v Praze konaly medové trhy. Rozvoj včelařství, a tím i výroby medu a medoviny, souvisel se zaváděním chovu včel v úlech. Med patřil k nejpoužívanějším sladidlům, sladily se jím nápoje i pokrmy, přidával se do pečiva. Využíval se také v léčitelství. Z medu se vyrábí medovina, tradiční alkoholický nápoj. Dříve se vyráběla pro vlastní spotřebu, později se stala i předmětem obchodu, prodávala se v krčmách. Do medoviny se přidávaly různé přísady, jimiž se docílilo jiné chuti, například skořice, muškátový květ, šafrán nebo pomerančová kůra.
Další informace
- eshop: Produkty v eshopu muzea
- www: www.vceli-farma.com