Marek Zákostelecký L+ - výstava

Od 1. dubna do 28. srpna 2022

 

Souborná výstava loutek, kostýmů a scénografie, určená především dětem všech věkových kategorií mapuje více než třicet let tvorby divadelního scénografa a režiséra Marka Zákosteleckého. Je možné vidět průřez jeho prací, které zahrnují návrhy i realizace loutek, kostýmů, scénografie, ale i užité grafiky, ilustrace a volnou tvorbu.

Marka Zákosteleckého s Hradcem Králové spojuje téměř dvacetiletá kariéra v Divadle Drak a tato výstava bude obsahovat i autorské herní prvky, které navazují na jeho koncept Labyrintu Divadla Drak.

 

plakat zakostelecky a3 zm

MAREK ZÁKOSTELECKÝ
*narozen 1970 v Písku

 

Divadelní scénograf, režisér, výtvarník a hudebník. V divadle začal působit už jako student gymnázia, a to v amatérském loutkovém souboru Radost, který ve Strakonicích funguje od roku 1950 dodnes.
Na pražské DAMU vystudoval loutkářskou scénografii a v roce 1994 začal pracovat jako scénograf ve světoznámém loutkovém divadle DRAK v Hradci Králové.
V letech 1999 -2013 zde působil i jako šéf výpravy. Spolupracoval a stále spolupracuje s řadou českých i zahraničních divadel (USA, Austrálie, Francie, Izrael, Dánsko, Slovinsko, Slovensko, Tchaj-wan a Polsko).
V těchto zemích vedl i několik tvůrčích a mistrovských dílen.

 

Celkově se podílel na vzniku více než 130 představení jako scénograf a více než 30 představení jako režisér. Řada inscenací, pro které vytvořil scénografie, je oceňována doma i v zahraničí, např. Spoonriverská antologie v Dejvickém divadle; Flying Babies, Liška Bystrouška, Jak si hrají tatínkové, Zlatovláska a Poslední trik Georgese Meliése v Divadle Drak; Jak jsem se ztratil v Divadle v Dlouhé; James Blond v Divadle Alfa.

 

Za tyto inscenace byl dvakrát navržen na cenu Alfréda Radoka za Scénografii roku v České republice, získal cenu poroty na festivalu Divadlo 2003 a cenu Divadelních novin za rok 2014; navíc i několik dalších individuálních cen, pětkrát cenu za scénografii na festivalu profesionálních loutkových divadel Skupova Plzeň, čtyřikrát za scénografii na festivalu Spotkania Toruň v Polsku, cenu za scénografii na festivalu Banja Luka Srbsko aj. Je též držitelem prestižní Ceny Dormana polské organizace Assitej.

 

V současné době pracuje jako režisér a scénograf na volné noze, a to převážně v Polsku (Varšava, Bialystok, Wroclaw, Toruň, Kielce, Radom). Aktuálně připravuje představení Kráska a zvíře pro divadlo Baj Pomorski v polské Toruni.