Program září 2024

Od 1. do 30. září 2024

Program v Muzeu východních Čech 
*program je průběžně doplňován

 

Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Eliščino nábřeží
Pondělí: ZAVŘENO 
Úterý až neděle 10.00 - 18.00 hodin 
* Každou poslední středu v měsíci otevřeno od 10 do 20 hodin
* Každou první středu v měsíci je vstup do muzea zdarma

 

Muzeum války 1866
Muzejní stálá expozice je uzavřena.
Důvodem jsou přípravné práce, následná kompletní rekonstrukce a stavba nové stálé expozice.
Otevření je plánováno na červenec 2026

Sobota a neděle od 9 do 17 hodin
KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY CENTRÁLNÍHO BOJIŠTĚ BITVY U HRADCE KRÁLOVÉ
Naši průvodci vám pomohou rozkrýt mýty, které se kolem největší polní bitvy na našem území za oněch téměř 160 let navršily. Ve stejném čase můžete navštívit rozhlednu, na kterou máte v případě zakoupení vstupenky na komentovanou prohlídku vstup zdarma.
Cena programu je 90 Kč za osobu, vstupenky zakoupíte na pokladně rozhledny.
Omlouváme se, ale z technických důvodů zde NELZE PLATIT KARTOU!
K parkování je možné využít parkovací místa okolo budovy Muzea války 1866.

VYHLÍDKOVÁ VĚŽ
Úterý až neděle od 9 do 17 hodin

 

PŘIPRAVUJEME NA ŘÍJEN

Od 3. do 5. října 2024
HOUBY ŽIVÉ, JEDLÉ I JEDOVATÉ
Tradiční podzimní výstava živých i pěstovaných hub ve vestibulech Muzea východních Čech v Hradci Králové na Eliščině nábřeží.

 

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY   

HRADECKÁ ATLETIKA V BĚHU ČASU
Od 18. září do 29. prosince 2024
Výstava připravená ve vzájemné spolupráci TJ SOKOL Hradec Králové a Muzea východních Čech v Hradci Králové představí 120 let dlouhou historii atletiky v našem městě. Ta nebyla vždy spojena s TJ SOKOL a v průběhu let se velmi proměňovala. Atleti využívali mnoho různých sportovišť, z nichž některá již neexistují. Atletickým oddílem prošlo mnoho generací Hradečanů, často úspěšných reprezentantů včetně celé řady olympioniků.

 

111 LET VYSTAVUJEME V HISTORICKÉ BUDOVĚ MUZEA
Od 27. září do 2. března 2025
Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravuje výstavu, která bude veřejnosti prezentovat výstavní činnost muzea od jeho založení až do současnosti. Akcentovat však bude období od roku 1913, kdy byla veřejnosti zpřístupněna výstavní budova na Eliščině nábřeží. Cílem je ukázat pestrost muzejních sbírek a témat, která ve výstavní činnosti rezonovala během překotného 20. století.

 

TAJ JEMNOSTI ANEB NÁVRATY DOMŮ
Do 27. října 2024
Muzeum východních Čech v Hradci Králové hostí výstavu světoznámé a uznávané výtvarné umělkyně Míly Fürstové. 
Po dvaceti pěti letech od své první výstavy v Hradci Králové představí grafička svá díla ve městě, kde vyrůstala a snila svůj sen o kariéře výtvarnice. Výstava poskytne jedinečnou možnost pozorovat vývoj autorčiny tvorby, experimentování s novými technikami, jako je sítotisk, který dílům propůjčuje až éterický nádech zobrazované skutečnosti, nebo prořezávání grafik, vytváření hloubky, a tím i třetího rozměru obrazu. Většina děl bude po skončení výstavy k prodeji, rezervace je možná už nyní na www.taj-jemnosti.cz.

 

PRAŽSKÉ PŘEDMĚSTÍ 1924-2024 - MĚSTO NA PŘEDMĚSTÍ
Do 10. listopadu 2024
V roce 2024 si připomínáme 100 let od povýšení hradeckého Pražského Předměstí na město.
Roku 1890 se oddělením od Kuklen stalo Pražské Předměstí samostatnou politickou a katastrální obcí a začal jeho postupný stavební a hospodářský rozvoj. Na město pak bylo povýšeno Rozhodnutím vlády ČSR z 16. října 1924. Cílem výstavy je připomenout méně známé skutečnosti, sídelní vývoj této části Hradce Králové, ale také významné stavby a průmyslové podniky spjaté s Pražským Předměstím.

 

NA OKRAJI KELTSKÉHO SVĚTA
Do 27. dubna 2025
Výstava představí východočeské reálie v mladší době železné, což je období obecně spojované s Kelty. Doklady jejich přítomnosti pochází z celé republiky. Východní Čechy pak patřily spíše na periferii keltského světa. Archeologické nálezy však dokládají, že i zde Keltové žili. Naše výstava vám přiblíží právě tyto oblasti a ukáže vám podobnosti, ale i odlišnosti života tehdejších lidí.  

    

STÁLÁ EXPOZICE CESTY MĚSTA

Přijďte si prohlédnout stálou interaktivní expozici Cesty města, která přibližuje historii Hradce Králové od pravěku až po období první republiky. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Expozice má celkem tři tematické části :
K městu českých královen
Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.
K pevnosti
Tato část expozice zpracovává historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.
K Salonu republiky
Třetí část expozice přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století. Expoziční sály se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. 

   

AKCE     

Čtvrtek 5. září 2024 / od 16 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA s rezervací / základní vstupné 180 Kč, v případě nepříznivého počasí 150 Kč
Sobota 21. září 2024 / od 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA s rezervací / základní vstupné 180 Kč, v případě nepříznivého počasí 150 Kč
SEZÓNNÍ NÁVŠTĚVNICKÝ OKRUH: STŘEŠNÍ TERASA

Nabízíme exkluzivní možnost navštívit komentovanou prohlídku vybraných interiérů budovy muzea s vyhlídkou na město Hradec Králové. Kapacita prohlídky je 14 osob. Minimálně se prohlídky musí účastnit 3 osoby. Délka programu je 45 až 60 minut. Návštěva terasy není vhodná pro osoby se sníženou pohyblivostí. V případě špatného počasí si vyhrazujeme právo omezit vstup návštěvníků do exteriéru budovy, garantujeme však prohlídku interiérů.
Registrace termínů:
Čtvrtek 5. září 2024 od 16 hodin - ZDE
Sobota 21. září 2024 od 16 hodin - ZDE

 

19. září 2024 / od 16 hodin / KOMENTOVANÁ PROCHÁZKA / vstupné 120 Kč
PO STOPÁCH PARASKUPINY BARIUM
Nechte se provést po místech spjatých s působením československé paraskupiny Barium, která vedla mimořádně úspěšnou odbojovou činnost proti nacistům. Historik Jan Hrubecký a badatel Vladislav Severin vás zavedou na místa v Hradci Králové, kde před 80 lety odbojáři působili. Procházka začne v Muzeu východních Čech na Eliščině nábřeží a součástí bude zastávka v Gayerových kasárnách, kde budou mít účastníci mimořádnou příležitost zhlédnout předměty sbírek vážící se k II. odboji.

 

21. září 2024 / od 14 do 18 hodin / KOMUNITNÍ AKCE / vstup je zdarma
ZAŽÍT MĚSTO JINAK
Letos se poprvé připojujeme k akci „Zažít město jinak“, která se v Hradci Králové uskuteční hned na několika místech. Zveme vás na Eliščino nábřeží k poklidnému sousedskému zastavení a nahlédnutí hned do několika muzejních oborů. Podrobnosti o kompletním programu najdete www.muzeumhk.cz.

 

24. září 2024 / od 17 hodin / CESTOVATELSKÁ BESEDA / vstup je zdarma
CESTOVATELSKÝ KUFŘÍK aneb „NA CESTÁCH S PETREM VOLDÁNEM“
Beseda s dlouholetým rozhlasovým zpravodajem a spolupracovníkem České televize Petrem Voldánem je zároveň živou nahrávkou pořadu Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice.
Tentokrát budou cílem zajímavá místa v dalekém Mongolsku. Dozvíte se například, čím to je, že k nám má země Čingischána, koní a kontrastů vlastně hodně blízko, co jsou to záhadné Ovoo a v čem je jejich síla či o příbytcích pastevců geru neboli jurtě. A bude toho ještě mnohem víc.
Kapacita je omezena, proto je nezbytná rezervace míst:  +420 773 713 397 nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

 

25. září 2024 / od 16 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA DEPOZITÁŘŮ / základní vstupné 120 Kč
OTEVŘENÉ DEPOZITÁŘE
Prohlídka otevřených depozitářů bude zahájena ve vestibulu budovy muzea na Eliščině nábřeží. Průvodci vás zavedou do muzejní budovy v Gayerových kasárnách, kde navštívíte otevřené depozitáře archeologie, militarií, uměleckého průmyslu a lihových preparátů. Dozvíte se, jaká jsou specifika práce s jednotlivými sbírkami. V ceně je vstup do všech výstav nebo do stálé expozice. 
Kapacita je omezena, nezbytná je proto rezervace míst ZDE.  

 

25. září 2024 / od 17 hodin / BESEDA v Přednáškovém sále / vstup je zdarma
STOLPERSTEINE – KAMENY ZMIZELÝCH      
Iniciativa Kameny zmizelých vyjadřuje úctu obětem holocaustu formou položení pamětních kamenů do dlažby v blízkosti jejich posledního bydliště. V Hradci Králové bude takto připomenuto několik rodin. Přijďte se o jejich osudech dozvědět více, stejně jako o celém projektu. Hosty komponované besedy budou Alžběta Langová ze Státního okresního archivu Chrudim, ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek a historička Muzea východních Čech v Hradci Králové Zdeňka Kulhavá. Pokládka pamětních kamenů se uskuteční dne 2. 10. 2024 na adresách Velké náměstí čp. 151 a Ulrichovo náměstí čp. 762.
Na projektu se dále podílí Magistrát města Hradec Králové, Státní okresní archiv Hradec Králové, Státní okresní archiv Chrudim a Židovská obec v Praze.

 

KLUB SENIORŮ

12. září 2024 / od 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA / vstup pro členy klubu zdarma
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY NA OKRAJI KELTSKÉHO SVĚTA
Autorka výstavy a archeoložka Kateřina Čecháková vás provede dobou posledních čtyř staletí starého letopočtu, kdy na našem území žili historičtí Keltové. Dozvíte se, jak tehdejší lidé žili v okrajových oblastech a jaký byl jejich význam pro střediska či centra tehdejší společnosti.

 

26. září 2024 / od 10 hodin / PŘEDNÁŠKA VE STUDIJNÍ VĚDECKÉ KNIHOVNĚ / vstup pro členy klubu zdarma
DRUIDOVÉ NEBO PASTEVCI?
Přednáška se bude zabývat skupinou obyvatel (druidy) v mladší době železné. Kdo to vlastně byli druidové? Co přesně o nich víme? To se dozvíte od archeoložky a autorky výstavy „Na okraji keltského světa“ Kateřiny Čechákové, která také představí specifikum využívání krajiny Českého ráje Kelty a několik dalších východočeských archeologických dokladů keltského náboženství.

 

Muzejní kavárna

Vychutnejte si u nás svůj oblíbený zákusek a kávu v příjemném prostředí budovy s geniem loci.
Můžete u nás ochutnat pralinky, makronky, větrníky, dorty a mnoho dalších zákusků z naší výrobny. Denně pro vás připravujeme i obložené chleby s vlastními pomazánkami a nejen ty.

Provozní doba:

Pondělí                             ZAVŘENO
Úterý až neděle               10 - 18 hodin

 

Knihovna Muzea východních Čech v Hradci Králové

Gayerova kasárna, Opletalova 334, 500 03 Hradec Králové
tel.: 495 534 798, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Provozní doba:
Pondělí       9-12      13-17
Středa         9-12      13-17