Program květen 2024

Od 1. do 31. května 2024

Program v Muzeu východních Čech 
*program je průběžně doplňován

 

Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Eliščino nábřeží
Pondělí: ZAVŘENO 
Úterý až neděle 10.00 - 18.00 hodin
* Každou poslední středu v měsíci otevřeno od 10 do 20 hodin
* Každou první středu v měsíci je vstup do muzea zdarma

 

Muzeum války 1866
Muzejní stálá expozice je uzavřena.
Důvodem jsou přípravné práce, následná kompletní rekonstrukce a stavba nové stálé expozice.
Otevření je plánováno na červenec 2026.

Vyhlídková věž
Od 6. dubna 2024 bude vyhlídková věž zpřístupněna vždy v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin.

 

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY   

TAJ JEMNOSTI ANEB NÁVRATY DOMŮ
Do 27. října 2024
Muzeum východních Čech v Hradci Králové bude hostit výstavu světoznámé a uznávané výtvarné umělkyně Míly Fürstové. 
Po dvaceti pěti letech od své první výstavy v Hradci Králové představí grafička svá díla ve městě, kde vyrůstala a snila svůj sen o kariéře výtvarnice. Výstava poskytne jedinečnou možnost pozorovat vývoj autorčiny tvorby, experimentování s novými technikami, jako je sítotisk, který dílům propůjčuje až éterický nádech zobrazované skutečnosti, nebo prořezávání grafik, vytváření hloubky, a tím i třetího rozměru obrazu. Většina děl bude po skončení výstavy k prodeji.
Součástí vernisáže 4. dubna 2024 bude promítání dokumentu Křídla pro Coldplay v Bio Central. 

  

INSPIRACE MÍLOU FÜRSTOVOU
Do 26. května 2024
Výstava prací žáků výtvarného oboru ZUŠ Habrmanova a ZUŠ Střezina v Hradci Králové.
Práce mladých výtvarníků vznikly pro venkovní happening doprovázející vernisáž výstavy „Taj jemnosti aneb Návraty domů“ Míly Fürstové. Muzeum nejprve oslovilo ke spolupráci ZUŠ Habrmanova, jíž je slavná grafička absolventkou. Postupně byli přizváni i mladí výtvarníci ze ZUŠ Střezina. Vznikl tak výtvarný koncept, který vizuálně oživil veřejný prostor v den konání vernisáže dne 4. 4. 2024. Nyní jsou všechna díla inspirovaná tvorbou Míly Fürstové k vidění ve výstavních prostorách muzea.  

 

JAN ŽIŽKA - HUSITÉ VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH
Prodlouženo do 5. května 2024
Nová výstava seznámuje širokou veřejnost s počátky a průběhem husitské revoluce v oblasti východních Čech. Vedle časové linky sledující historický vývoj bude velká pozornost věnována rovněž dokladům každodennosti, tedy vybavení domácnosti i průniku husitských idejí do výtvarné kultury, například prostřednictvím výjevů na kamnových kachlích. Stranou samozřejmě nezůstává ani tehdejší vojenství. Nedílnou část výstavy tvoří také vybraná výtvarná díla - sochy, obrazy, grafika a jiné, která odrážejí pohled umělců 19. až 20. století na husitskou dobu. Své sbírkové předměty poskytla řada významných institucí.

 

STÁLÁ EXPOZICE CESTY MĚSTA

Přijďte si prohlédnout stálou interaktivní expozici Cesty města, která přibližuje historii Hradce Králové od pravěku až po období první republiky. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Expozice má celkem tři tematické části :
K městu českých královen
Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.
K pevnosti
Tato část expozice zpracovává historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.
K Salonu republiky
Třetí část expozice přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století. Expoziční sály se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. 

   

AKCE     

Čtvrtek 9. a 30. května 2024 / od 16 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA s rezervací / základní vstupné 180 Kč, v případě nepříznivého počasí 150 Kč
Sobota 11. května 2024 / od 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA s rezervací / základní vstupné 180 Kč, v případě nepříznivého počasí 150 Kč
SEZÓNNÍ NÁVŠTĚVNICKÝ OKRUH: STŘEŠNÍ TERASA
Nabízíme exkluzivní možnost navštívit komentovanou prohlídku vybraných interiérů budovy muzea s vyhlídkou na město Hradec Králové. Kapacita prohlídky je 14 osob. Minimálně se prohlídky musí účastnit 3 osoby. Délka programu je 45 až 60 minut. Návštěva terasy není vhodná pro osoby se sníženou pohyblivostí. V případě špatného počasí si vyhrazujeme právo omezit vstup návštěvníků do exteriéru budovy, garantujeme však prohlídku interiérů.
Registrace termínů:
Čtvrtek 09. května 2024 od 16 hodin - ZDE
Sobota 11. května 2024 od 10 hodin - ZDE
Čtvrtek 30.května 2024 od 16 hodin - ZDE

 

14. května 2024 / od 17 hodin / CESTOVATELSKÁ BESEDA / vstup zdarma 
CESTOVATELSKÝ KUFŘÍK aneb „NA CESTÁCH S PETREM VOLDÁNEM“
Beseda s dlouholetým rozhlasovým zpravodajem a spolupracovníkem České televize Petrem Voldánem je zároveň živou nahrávkou pořadu Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice.
Tentokrát navštívíme Londýn a poznáte oblíbená místa bývalého stálého rozhlasového zpravodaje v britském hlavním městě. Dozvíte se, kam chodil na anglické pivo a kde ho učil pít tmavý Guinness jeho předchůdce v Londýně Karel Kyncl, proč má rád místa kolem Temže, co si neodpustí v galerii umění Tate Modern? Ještě zjistíte, kde mají v Londýně orloj či jak změnily ráz města roztodivné mrakodrapy. Kromě toho se s Petrem Voldánem podíváte do londýnských parků, do populární čtvrti Camden Town, Regent’s Parku za růžemi nebo na Kopec petrklíčů - Primrose Hill. 
A bude toho ještě mnohem víc.
Kapacita je omezena, proto je nezbytná rezervace míst: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo +420 773 713 397. 

 

23. května 2024 / od 15 hodin / PŘÍRODOVĚDECKÁ EXKURZE / vstupné 50 Kč
TRADIČNÍ JARNÍ PŘÍRODOVĚDECKÁ EXKURZE DO LUK A REMÍZŮ V ČÁSTI HK
Projdeme louky a remízy v části Hradce Králové. Při exkurzi si ukážeme kvetoucí byliny i trávy. Dále se zaměříme také na různé druhy lupenatých hub. Exkurzí vás provedou botanička Věra Samková a mykoložka Tereza Tejklová. Kapacita je omezena, na akci je nutné zakoupit vstupenku nejpozději do 20. 5. 2024, buď na pokladně či v e-shopu muzea. Po zaregistrování a platbě účastník obdrží e-mail s detailními informacemi o místě srazu.

 

29. května 2024 / od 16 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA DEPOZITÁŘŮ / základní vstupné 120 Kč
OTEVŘENÉ DEPOZITÁŘE
Prohlídka otevřených depozitářů bude zahájena ve vestibulu budovy muzea na Eliščině nábřeží. Průvodci vás zavedou do muzejní budovy v Gayerových kasárnách, kde navštívíte otevřené depozitáře archeologie, militarií, uměleckého průmyslu a lihových preparátů. Dozvíte se, jaká jsou specifika práce s jednotlivými sbírkami. V ceně je vstup do všech výstav nebo do stálé expozice. 
Kapacita je omezena, nezbytná je proto rezervace míst ZDE.

 

29. května 2024 / od 17 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY/ základní vstupné 120 Kč
TAJ JEMNOSTI ANEB NÁVRATY DOMŮ
Míla Fürstová je světoznámá uznávaná grafička a malířka, která vyrostla v Hradci Králové. Její díla jsou vysoce oceňována a jsou zastoupena v českých i světových sbírkách, jako například v kolekci královny Alžběty II. Nyní se Míla vrací domů s výstavou Taj jemnosti aneb Návraty domů, která představuje její nejvýznamnější práce. Vystaven je návrh pro přebal alba Ghost Stories od britské kapely Coldplay, díky kterému upoutala celosvětovou pozornost. Zastoupena je také oceňovaná grafika All the Rivers Flow Through Me nebo ilustrace Babičky Boženy Němcové a básnických sbírek Kytice a Máj. Výstavou provede kurátorka Markéta Pražáková.
Kapacita je omezena, nezbytná je proto rezervace míst ZDE.

 

AKCE PRO CELOU RODINU

24. května 2024 / od 18  do 24 hodin / KRÁLOVÉHRADECKÁ MUZEJNÍ NOC / vstup zdarma
TAJEMNÁ MUZEJNÍ NOC
Celorepublikový Festival muzejních nocí 2024 se uskuteční už po dvacáté. Královéhradecká muzejní noc bude letos už 17. ročníkem, kterým se muzea a galerie v Hradci Králové a okolí 24. května 2024 od 18 do 24 hodin připojí do celorepublikového cyklu. Programy zapojených muzeí i galerie budou návštěvníkům přístupné zdarma. Společný program je k nalezení na www.muzeumhk.cz a na webech zapojených institucí.
Muzejní noc je v Muzeu východních Čech je inspirována nově otevřenou výstavou obrazů Míly Fürstové Taj jemnosti aneb Návraty domů a nabídne řadu zajímavých aktivit pro celou rodinu. Pro velké i malé návštěvníky budou připraveny kreativní dílny, ve kterých bude například možné vyrobit si papírové skládačky inspirované Mílinými obrazy. Prvky z autorčina díla bude prostoupen i náš oblíbený fotokoutek. Chybět nebude ani muzejní hledačka a setkáme se s mladými umělci ze ZUŠ Střezina.
Součástí programu bude také mimořádná projekce filmu Křídla pro Coldplay v Bio Central od 18 hodin. Vstupenky na projekci na www.biocentral.cz.

 

KLUB SENIORŮ

16. května 2024 / 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA / vstup pro členy klubu zdarma
PROCHÁZKA STARÝM MĚSTEM
Trasa prohlídky nás zavede od historické budovy Muzea východních Čech na hradecké návrší, kde leží jádro historického města. Průvodcem po této trase bude historik a kurátor Jan Jakl, který se ve svém výkladu nezaměří pouze na nejstarší objekty, ale pohovoří také o některých objektech moderní architektury v prostoru starého města. Sraz účastníků je před historickou budovou Muzea východních Čech.

 

25. května 2024 / 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKY EXPOZICE / vstup pro členy klubu zdarma
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA EXPOZICE S LEKCÍ PRAKTICKÉ ETIKETY
Historička a kurátorka Pavla Koritenská v doprovodu muzejních edukátorů vstoupí do spletitého světa prvorepublikové etikety. Během komentované prohlídky expozice zaměřené na živnosti a obchody související s módou návštěvníci uvidí několik dramatizovaných výstupů, které se budou týkat pravidel společenského chování. Úkolem návštěvníků bude posoudit případné prohřešky proti dobové etiketě. Jak opravdu zněla některá pravidla, nám nakonec prozradí „Společenský rádce – autoritativní příručka prvorepublikové etikety“

 

Muzejní kavárna

Vychutnejte si u nás svůj oblíbený zákusek a kávu v příjemném prostředí budovy s geniem loci.
Můžete u nás ochutnat pralinky, makronky, větrníky, dorty a mnoho dalších zákusků z naší výrobny. Denně pro vás připravujeme i obložené chleby s vlastními pomazánkami a nejen ty.

Provozní doba:

Pondělí                             ZAVŘENO
Úterý až neděle               10 - 18 hodin

 

Knihovna Muzea východních Čech v Hradci Králové

Gayerova kasárna, Opletalova 334, 500 03 Hradec Králové
tel.: 495 534 798, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Provozní doba:
Pondělí       9-12      13-17
Středa         9-12      13-17