Život je teď 2022 - výstava fotografií

Od 24. června do 28. srpna 2022

Originální výstava fotografií vznikla v unikátních prostorách Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Národní kulturní památka ani vzácná zvířata však nejsou tím hlavním motivem, pouze krásnou kulisou, která dává vyniknout osobitosti seniorů z královédvorského Domova důchodců. Právě jejich krása a důstojnost jsou zachyceny v komponovaných fotografiích.

 

zivot je ted ilustrace

 

Na počátku byla myšlenka udělat „pěkný den“ obyvatelům Domova důchodců Dvůr Králové nad Labem. V  roce 2018 s tímto nápadem přišla kosmetička Eliška Provazníková, která ke spolupráci oslovila i další kolegy – kadeřnici a fotografa. Přímo v Domově pak dámy klienty nalíčily, načesaly a fotograf Mari Volek už jen zachytil tu krásu na fotografiích. Kromě svého umu tak všichni věnovali seniorům především svůj volný čas a pozornost. Z portrétních fotografií navíc vznikl kalendář na další rok.

 

 

Tradice byla úspěšně založena. V dalších ročnících projektu fotografie vznikly v Základní kynologické organizaci ve Dvoře Králové nad Labem čp. 138 a v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem.

Pro čtvrtý ročník projektu bylo vybráno působivé prostředí národní kulturní památky Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem. Přidanou hodnotou byla možnost fotografovat se s koňmi díky mezigenerační spolupráci se studenty Střední školy chovu koní a jezdectví. Propojení generací vyvrcholilo zapojením studentů Střední průmyslové školy elektrotechniky a informačních technologií z Dobrušky, kteří celý příběh pomohli zachytit v rámci projektu „Spojujeme generace“.

 

Motto této výstavy je zároveň vzkazem autorů směrem k seniorům a obyvatelům Domova: „Život je teď a pojďme ho žít. Jste krásní, máte svou důstojnost. Děkujeme, že jsme vám mohli vnést trochu radosti do života.“

 

Obyvatelé Domova na to reagují poděkováním Národnímu hřebčínu Kladruby nad Labem, za možnost nápad zrealizovat, Elišce, Aleně, Terezce, Elišce ml., Mirkovi, Marimu a Jardovi, studentům Školy chovu koní a jezdectví, SPŠel∙it Dobruška s pedagogy a všem zaměstnancům Domova: „Děkujeme, vy všichni jste nám darovali jeden svůj den a pečovali o nás. Jste výjimeční, máte srdce na správném místě!“

227 zm