Připojujeme se ke kampani Vlajka pro Tibet

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

10. březen 2023 - Den práv Tibetu

 

Muzeum východních Čech se poprvé připojí k mezinárodní kampani „Vlajka pro Tibet“. V průčelí Historické budovy na Eliščině nábřeží proto zavlaje vedle české a ukrajinské vlajky také vlajka Tibetu.

Muzea v 21. století zdaleka nejsou jen výstavními síněmi zpřístupňujícími veřejnosti krásné věci. Naše poslání je daleko širší, a to jak podle zákona, tak podle světové definice muzea z r. 2022. Jsme vědecko-výzkumné a vzdělávací instituce, jejichž posláním je sloužit demokratické společnosti. Jsme proto oprávněni a současně povinni se odborně vyjadřovat k jevům kolem nás.

Právo na národní sebeurčení je jedním ze základních lidských práv. Mají jej Ukrajinci, kteří dnes bojují o svou státní existenci, mají jej Češi a Slováci, kteří si jej vybojovali v roce 1918, ale i během 2. světové války a mají jej i Tibeťané. Že práva národů je možná uspořádat mírovou cestou jsme právě my, Češi a Slováci, prokázali v prosinci 1992. 

Nastavujme toto zrcadlo světu. A my, veřejné instituce v demokratických zemích, připomínejme morální zásady, na nichž lidská společnost stojí!

 

Už několik desítek let si 10. března celý demokratický svět připomíná výročí Tibetského národního povstání. Tibet byl součástí Číny od 1751. Roku 1913 však znovu vyhlásil samostatnost. Ta byla roku 1950 pošlapána vojsky komunistické Číny. Rezistence Tibeťanů vyvrcholila 10. března 1959 všenárodním povstáním, které však bylo maoistickou Čínou krvavě potlačeno. Odhaduje se, že zahynulo cca 87 tisíc povstalců.

Číst 289 krát Naposledy změněno %AM, %12 %433 %2023 %10:%bře