13. 08. 2024

Pražské Předměstí 1924-2024 - město na předměstí - výstava

Od 13. srpna do 10. listopadu 2024

V roce 2024 si připomínáme 100 let od povýšení hradeckého Pražského Předměstí na město. 

 

plakat prazske predmesti zmRoku 1890 se oddělením od Kuklen stalo Pražské Předměstí samostatnou politickou a katastrální obcí a začal jeho postupný stavební a hospodářský rozvoj.

 

Již před I. světovou válkou Pražské Předměstí počtem domů i obyvatel výrazně nezaostávalo za vlastním Hradcem Králové a z dřívější malé spíše zemědělské obce se i vnějším vzhledem stávalo město. Rozhodnutí vlády ČSR z 16. října 1924 o povýšení Pražského Předměstí na město tyto skutečnosti jen potvrdilo.

 

Nové město mělo zemědělsko-průmyslový charakter. V severní a střední části se nacházely průmyslové podniky, jižní oblasti, zejména Farářství, měly venkovský ráz. Oblast kolem Nerudovy ulice s vilovou zástavbou nabývala rezidenčního charakteru „lepší čtvrti“. Protože území Pražského Předměstí zahrnovalo i vlakové nádraží, plnilo rovněž úlohu vstupní brány do Salonu republiky, tedy do vlastního Hradce Králové. 

 

Cílem výstavy je připomenout méně známé skutečnosti, sídelní vývoj této části Hradce Králové, ale také významné stavby a průmyslové podniky spjaté s Pražským Předměstím.