Program muzea - červen 2023

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

Od 1. do 30. června 2023

Program v Muzeu východních Čech a v expozici Muzea války 1866 na Chlumu.
*program je průběžně doplňován

Muzeum východních Čech v Hradci Králové, Eliščino nábřeží
Pondělí: ZAVŘENO 
Úterý až neděle 10.00 - 18.00 hodin

* Každou poslední středu v měsíci 10.00 - 20.00 hodin
* Každou první středu v měsíci je vstup do muzea zdarma

Muzeum války 1866
Pondělí: ZAVŘENO 
Úterý až neděle: 09.00 - 17.00 hodin

* Každou první středu v měsíci je vstup do muzea zdarma

 

AKTUÁLNÍ VÝSTAVY

JAN ŽIŽKA - HUSITÉ VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH
Od 23. června 2023
Nová výstava seznámí širokou veřejnost s počátky a průběhem husitské revoluce v oblasti východních Čech. Vedle časové linky sledující historický vývoj bude velká pozornost věnována rovněž dokladům každodennosti, tedy vybavení domácnosti i průniku husitských idejí do výtvarné kultury, například prostřednictvím výjevů na kamnových kachlích. Stranou samozřejmě nezůstane ani tehdejší vojenství. Nedílnou část výstavy tvoří také vybraná výtvarná díla - sochy, obrazy, grafika a jiné, která odrážejí pohled umělců 19. až 20. století na husitskou dobu. Své sbírkové předměty poskytla řada významných institucí.

 

DETAILY MODERNÍ ARCHITEKTURY NA FOTOGRAFIÍCH JIŘÍHO ZIKMUNDA
Do 25. června 2023
Výstava autorských fotografií Jiřího Zikmunda se tematicky zaměřuje na architekturu 20. století v Hradci Králové z netradiční perspektivy. Jedná se o výběr 37 nejzajímavějších snímků architektonických detailů královéhradecké moderní architektury. Jiří Zikmund od roku 2018 vytvořil přes 1100 současných fotografií pro unikátní projekt Královéhradecký architektonický manuál (KAM, www.kam.hradcekralove.cz), který nabízí databázi, dokumentaci a procházkové stezky po moderní architektuře Hradce Králové. Garantem projektu je historik architektury Ladislav Zikmund-Lender. Realizátorem projektu je kulturní nezisková organizace kontrapunkt.

 

100 LET JE JEN ZAČÁTEK – 1923–2023
Do 25. června 2023
18. května 1923 se poprvé rozezněl éter pravidelným vysíláním z Prahy, aby pak postupně přibyly stanice v dalších městech a daly tak vzniknout fenoménu jménem Československý rozhlas. Po britské BBC, která začala vysílat o několik měsíců dříve, to byla druhá instituce v Evropě, která spustila pravidelné vysílání. Co se v Rozhlase odehrálo za 100 let existence, mapuje výběr unikátních fotografií. Fotografie jsouu doplněny i o exponáty historické a současné rozhlasové techniky.

 

DOTEKY AFRIKY
Do 3. září 2023
Přijďte se podívat na ceněnou kolekci originálních snímků chodidel a srstí zvířat pořízených fotoreportérem Martinem Veselým a jeho šestiletou dcerou Anežkou v Safari Parku ve Dvoře Králové nad Labem. Součástí neotřele pojatého tématu jsou i exponáty z přírodovědeckého oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové a ze ZOO Dvůr Králové nad Labem. Aby bylo možné výstavu vnímat více smysly, je obohacena o "hands on" předměty. Zapojeny jsou i audiovizuální prvky ve formě dětem přizpůsobené projekce mapy Afriky a dotyková obrazovka s databází zvuků zvířat. 

 

MĚNÍCÍ SE SVĚT – POSLEDNÍ LOVCI A PRVNÍ ZEMĚDĚLCI (NEJEN) VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH
Do 12. listopadu 2023
Přibližně před 7500 lety na našem území končila éra lovců a sběračů, kterou označujeme slovem mezolit, a začala období zemědělců, neboli neolit. Jak moc se oba tyto světy odlišovaly? A co se vlastně stalo s původními lovci poté, co na naše území dorazili zemědělci? Nová archeologická výstava sezóny na tyto otázky odpoví. Ačkoliv je zaměřena zejména na náš region, představuje i řadu zajímavých nálezů z dalších míst v Evropě.

  

STÁLÁ EXPOZICE CESTY MĚSTA

Přijďte si prohlédnout stálou interaktivní expozici Cesty města, která přibližuje historii Hradce Králové od pravěku až po období první republiky. Celkový dojem expozice podtrhují multimediální interaktivní prvky. Expozice má celkem tři tematické části :
K městu českých královen
Prologem expozice je úvodní část věnovaná historii osídlení královéhradeckého návrší a přilehlého okolí od doby paleolitu až po mladší dobu železnou. Její stěžejní část zachycuje časové období 13. až 16. století a zaměřuje se zejména na význam Hradce Králové jako jednoho z nejstarších právních měst a urbanistickou výstavbu města.
K pevnosti
Tato část expozice zpracovává historické období Hradce Králové od baroka až po prusko-rakouskou válku 1866. V přední části expozice je imitace švédské fortifikace připomínající dobu třicetileté války, odkud se bude do hlavní části expozice procházet replikou pevnostní brány ukotvené v pevnostní zdi.
K Salonu republiky
Třetí část expozice přiblíží ve dvou sálech moderní epochu v dějinách města, a to od obnovy dynamického rozvoje Hradce v posledních desetiletích 19. století až do poloviny 40. let 20. století. Expoziční sály se od předchozích dvou částí liší v zapojení multimédií, k čemuž vybízí samotné historické období, jemuž se expozice věnuje. 

 

AKCE 

1. června 2023/od 15 hodin/ EXKURZE/ Vstupné 50 Kč
BOTANICKOMYKOLOGICKÁ EXKURZE DO PARKU V HRADCI KRÁLOVÉ
Botanička Věra Samková a mykoložka Tereza Tejklová vás zavedou do jednoho z hradeckých parků. Uvidíte různé vysazené stromy např. jasan pensylvánský, několik druhů dubů nebo tsugu kanadskou, kvetoucí byliny a trávy či různé druhy hřibovitých a lupenatých hub. Kapacita je omezena a na akci je nutné zakoupit vstupenku buď osobně na pokladně muzea, nebo v e-shopu. Po zaregistrování a platbě účastník obdrží detailní informace o místě srazu

 

Neděle 4., 11. a 18. června 2023 / od 16 hodin / KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY s rezervací / jednotné vstupné 180 Kč
Středa 14. a 21. června 2023 / od 16 hodin / KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY s rezervací / jednotné vstupné 180 Kč
SEZÓNNÍ NÁVŠTĚVNICKÝ OKRUH: STŘEŠNÍ TERASA S VYHLÍDKOU NA MĚSTO
Nabízíme termíny komentovaných prohlídek vybraných interiérů budovy muzea s exkluzivním výstupem na střešní terasu muzea. Příchozím se zde naskytne atraktivní výhled na část města Hradce Králové. 
Délka prohlídky je 45 – 60 minut, je určena maximálně pro 7 osob, přičemž skupinu musí tvořit minimálně 4 návštěvníci.
Návštěva terasy není vhodná pro osoby se sníženou pohyblivostí a koná se pouze za příznivého počasí.
Vstupné platí zároveň do všech výstav. 

Rezervace termínů v červnu:
Neděle     4. 6. 2023 - rezervace ZDE
Neděle   11. 6. 2023 - rezervace ZDE
Středa    14. 6. 2023 - rezervace ZDE
Neděle   18. 6. 2023 - rezervace ZDE 
Středa    21. 6. 2023 - rezervace ZDE

Rezervace je ZÁVAZNÁ
V případě vaší neúčasti prosíme o zrušení rezervace prostřednictvím e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..   

 

6. června 2023 / od 16:30 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA výstavy/ vstupné 120 Kč
SETKÁNÍ VE VÝSTAVĚ S AUTOREM JIŘÍM ZIKMUNDEM
Zveme vás na neformální setkání a popovídání s autorem vystavených fotografií Jiřím Zikmundem. Zde mu budete moci vytknout nedostatky jeho fotografií, možná je i pochválit. Dozvíte se také o kuriózních situacích, které zhotovování fotodokumentace staveb pro KAM občas provázely.

 

10. června 2023 / od 10 do 15 hodin / DNY OTEVŘENÝCH ATELIÉRŮ / Gayerova kasárna / vstup zdarma  
KONZERVÁTORSKÉ A RESTAURÁTORSKÉ DÍLNY
Těšíme se na vás v rámci akce Dny otevřených ateliérů v Gayerových kasárnách, v odborném pracovišti Muzea východních Čech v Hradci Králové. Přijďte se seznámit s prací muzejních konzervátorek-restaurátorek, které zajišťují všeobecnou konzervaci a restaurování historických a archeologických sbírkových předmětů. Jejich rukama projde ročně kolem tisícovky těchto předmětů. Rády vám některé ukážou, stejně jako různé pracovní postupy.

 

17. června 2023 / od 16 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY / vstupné 120 Kč
DOTEKY AFRIKY
Autoři výstavy Martin a Anežka Veselých vás seznámí s příběhem vzniku unikátních fotografií tlapek a srstí afrických zvířat ze ZOO Dvůr Králové. Přijďte se podívat na ceněnou kolekci fotografií.

 

20. června 2023 / od 17 hodin / CESTOVATELSKÁ BESEDA v Kavárně Muzeum / vstup zdarma
NA CESTÁCH S PETREM VOLDÁNEM - JIŽNÍ KOREA
Beseda s rozhlasovým zpravodajem a spolupracovníkem České televize Petrem Voldánem je zároveň živou nahrávkou pořadu Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice.
Tentokrát se vypravíme do Jižní Koreje. Babičky v neoprenu, království bambusu nebo kavárna Bořka Šípka - i to jsou témata, na kterých vám Petr Voldán představí život obyvatel Jižní Koreje, také prozradí, co dala Korea světu a proč Korejci jako jediní používají při stolování kovové hůlky. Zavítáte navíc do království bambusu nebo jihokorejských klášterů a uslyšíte, jaké jsou další "české stopy" v Jižní Koreji. Dozvíte se tak třeba, jak se v Soulu vzala replika pražské Staroměstské radnice.
Besedu doplní autentické předměty k tématům a podrobnosti ze zákulisí natáčení pořadu České televize Postřehy odjinud.
Kapacita kavárny je omezena a rezervace míst je nutná: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo +420 773 713 397.

  

28. června 2023 / od 17 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA výstavy/ vstupné 120 Kč 
MĚNÍCÍ SE SVĚT
Co se dělo na východě Čech v závěru poslední doby ledové a následujících tisíciletích? Jací lidé tehdy žili na našem území? A jaké artefakty z této doby pochází? Na tyto otázky odpovídá výstava sezóny nazvaná Měnící se svět. Poslední červnovou středu vás výstavou provede její autor Petr Čechák a přiblíží vám rozdíly i podobnosti ve světě posledních lovců a prvních zemědělců ve východních Čechách.

 

30. června až 2. července 2023 / VZPOMÍNKOVÁ AKCE
157. VÝROČÍ BITVY U HRADCE KRÁLOVÉ
Zveme vás na hlavní část vzpomínkových akcí v rámci 157. výročí rozhodující bitvy prusko-rakouské války. Pro děti je připravena celodenní hravá stezka. Program bude vrcholit bitevní ukázkou „Královéhradecká osmnáctka v bitvě na Chlumu 1866“ na motivy skutečných historických událostí z bitvy u Hradce Králové v roce 1866. Po skončení bitvy následuje přehlídka historických vojsk.
Kompletní program najdete na zde a na www.koniggratz1866.eu.

 

AKCE PRO DĚTI

3. června 2023 / od 13 do 16 hodin / DĚTSKÝ DEN v Muzeu války 1866 / vstup zdarma
MUCHOMILOVA DÍLNA NA CHLUMU
Přijďte oslavit Den dětí na Chlum. Připravena bude zábavná trasa za pokladem, na jejímž konci bude čekat účastníky sladká odměna. V tvořivé dílně si pak děti vlastnoručně vyrobí plyšového mušího kamaráda od našeho muzejního maskota Muchomila. Sada k výrobě bude k zakoupení na místě.

 

11. června 2023 / od 15 hodin / MUZEJNÍ NEDĚLE s rezervací / Vstupné děti do 6 let 20 Kč, děti nad 6 let 70 Kč / dospělí 90 Kč
MĚNÍCÍ SE SVĚT – PRAVĚK PRO NEJMENŠÍ
Komentovaná prohlídka přiblíží dětem tajemný měnící se svět. Jednalo se o dobu, kdy se poslední lovci setkávali s prvními zemědělci, tedy před asi 7,5 tisíci lety. Jak moc se od sebe oba světy, tedy ten „lovecký“ a „zemědělský“ odlišovaly? A co se po těchto lidech dochovalo v okolí Hradce Králové? To prozradí autor výstavy Petr Čechák. Z kapacitních důvodů je počet návštěvníků omezen.
Na prohlídku je nutné se předem přihlásit ZDE.
Program je vhodný pro děti od 6 let.

 

30. června 2023 / od 10 hodin / S VYSVĚDČENÍM DO MUZEA / vstupné dospělí 90 Kč, děti zdarma po předložení vysvědčení
DOTEKY AFRIKY
Na děti čeká zábavný kvíz ve výstavě Doteky Afriky. Dozví se v něm spoustu zajímavostí ze života afrických zvířat. Jejich úkolem bude poznat, jakému zvířeti patří tlapka nebo srst na fotografiích. Bude možné si sáhnout třeba na srst žirafy nebo na kopyto zebry. Nakonec na děti čeká za jejich snahu malá odměna. Program je vhodný pro děti od 6 let.

 

KLUB SENIORŮ

7. června 2023 /od 10 hodin / KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA / vstup pro členy klubu zdarma
KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA VÝSTAVY "DETAILY MODERNÍ ARCHITEKTURY HRADCE KRÁLOVÉ NA FOTOGRAFIÍCH JIŘÍHO ZIKMUNDA"
Autor výstavy  Jiří Zikmund představí své autorské fotografie zaměřené na architekturu 20. století v Hradci Králové z netradiční perspektivy. Jedná se o výběr 37 nejzajímavějších snímků architektonických detailů královéhradecké moderní architektury.

 

Muzeum války 1866

Můžete se těšit na zpřehledněnou expozici, panelovou výstavu věnovanou archeologii konfliktů 19. století. Také se seznámíte s uniformami, výzbrojí a výstrojí armád, které se 3. 7. 1866 střetly u Hradce Králové v největší polní bitvě svedené na území České republiky. K dispozici jsou služby našich průvodců, kteří vás ochotně provedou areálem pomníků a válečných hřbitovů hradeckého bojiště.

Provozní doba:

Pondělí                           ZAVŘENO
Úterý až neděle             9 - 17 hodin

 

Muzejní kavárna

Srdečně vás zveme do muzejní kavárny, kde na vás čekají například dobroty z cukrářství Makronky Malý princ. Přijďte si příjemně posedět a ochutnat domácí makronky, zákusky a dorty, výběrovou kávu i čaje, včetně kvalitního vína z českého vinařství.

Provozní doba:

Pondělí                            ZAVŘENO
Úterý až neděle              10 - 18 hodin

 

Knihovna Muzea východních Čech v Hradci Králové

Gayerova kasárna, Opletalova 334, 500 03 Hradec Králové
tel.: 495 534 798, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Provozní doba:
Pondělí       9-12      13-17
Středa         9-12      13-17

Číst 745 krát Naposledy změněno %AM, %30 %228 %2023 %06:%čvn