Vytisknout tuto stránku
Východočeská muzea a galerie proti válce
15. 03. 2022
| Akce 2022

Východočeská muzea a galerie proti válce

Východočeská muzea a galerie proti válce - edukačně benefiční program několika muzeí a galerií v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

 

Muzeum východních Čech v Hradci Králové spolu se sedmi dalšími muzei a galeriemi východních Čech připravilo edukační programy, které reagují na současnou situaci. 

Každá ze zapojených institucí z Královéhradeckého i Pardubického kraje připravuje (případně už zahájila) vlastní tematický edukační program, který hodlá nabízet školním skupinám i veřejnosti.

Na tyto akce nebude vybíráno klasické vstupné. Účastníci však budou moci libovolným vkladem podpořit sbírku „Mince pro Ukrajinu“, jejíž výtěžek poputuje humanitární organizaci UNICEF ve prospěch programu "Děti ve válce".

Některá muzea a galerie takto zpřístupní i své další akce a programy, dle vlastního uvážení. 

logo 2022 a cz

 

 

 

 

 

 

Edukační programy zapojených institucí:

Muzeum východních Čech v Hradci Králové nabízí edukační program "Informační válka aneb co dokáže lež?". Žáci základních a středních škol se v něm seznámí s pojmy dezinformace, fake news nebo propaganda. Na příkladech z historie ukážeme, že snaha ovlivňovat názory lidí pomocí dezinformací není zdaleka problémem jen naší doby. Více...
Možnost přihlášení: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Galerie moderního umění v Hradci Králové připravila edukační program „Umění(m) si pomoci“. Abychom totiž mohli pomáhat druhým, musíme nejprve umět pomoci sami sobě, když nám není zrovna hej. Tvůrčí program pro žáky mateřských a základních škol se zaměřuje na relaxační a výtvarné techniky, které navazují na umělecká díla ze stálé expozice Minulé století – dvacet osobností.
www.gmu.cz

 

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou se připojuje k projektu svým již existujícím programem „Synagoga promlouvá 2“. Ten mapuje na základě osudů čtyř vybraných židovských dětí z okresu Rychnov nad Kněžnou události 2. světové války a hrůzy holocaustu v chronologickém sledu, které je nutné stále připomínat, i z hlediska současné situace.
www.moh.cz

 

Regionální muzeum a galerie v Jičíně nabídne žákům základních a středních škol pohled do analogie nedávných dějin prostřednictvím přednášky o letech 1938 a 1968. Kromě toho plánuje v blízké době nabízet také pravidelné kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky. 
www.muzeumhry.cz

 

Muzeum Náchodska připravilo malou výstavu „Car na Cáry – Putin / Put-out!“, která připomíná roky 1938 a 1968 v Československu a ukazuje na paralelu se současnou situací na Ukrajině. V květnu se uskuteční přednáška pro veřejnost „Trendy z hlubin internetu vyplouvají na povrch: Éra deep fakes“, jež představí možnosti a způsoby, jakými lze ověřovat informace. Muzeum Náchodska také nabízí všem uprchlíkům z Ukrajiny, kteří pobývají v Náchodě vstupné zdarma do stále expozice.
www.muzeumnachod.cz

 

Památník Zámeček Pardubice nabízí pro veřejnost benefiční lektorovaný edukační program „Lidská práva“, který tento pojem nejen vysvětlí, ale dotkne se i dalších, například Základní listiny práv a svobod. Program představí i československého právníka a generála Bohumila Ečera, který po druhé světové válce definoval pojem „zločiny proti lidskosti“. Všechny pojmy budou zasazeny do kontextu historických událostí i současného světového dění – v dnešních dnech tolik naléhavého.
www.zamecek-memorial.cz

 

Regionální muzeum v Chrudimi připravilo edukační program „Demokratické hodnoty společnosti“. Nejde o to, abychom s dětmi řešili, kdo je hodný a kdo zlý, ale aby měly povědomí o současné situaci a dokázaly lépe porozumět pojmům demokracie, svoboda, autonomie, solidarita, agrese a válka. V pokladně muzea lze také zakoupit placky s logem společného muzejního projektu a výtěžek poputuje na pomoc Ukrajině prostřednictvím UNICEF ČR.
www.muzeumcr.cz

 

Východočeské muzeum v Pardubicích se do spolupráce zapojuje sérií přednášek pro veřejnost, které budou primárně přístupné zdarma, s možností dobrovolného příspěvku do sbírky „Mince pro Ukrajinu“. Ukrajina se ocitla se v centru světového dění. Jaký je náš někdejší východní soused, jaká historie jej utvářela a jací jsou jeho obyvatelé? Pondělní přednášky přiblíží dějiny, kulturu a jazyk Ukrajinců, ale také historii jejich emigrace do českých zemí.
www.vcm.cz