Vytisknout tuto stránku
Mezinárodní den archeologie 2021

Mezinárodní den archeologie 2021

Muzeum Východních Čech v Hradci Králové se letos připojuje k Mezinárodnímu dni archeologie, který připadá na sobotu 16. října 2021.

Vychutnejte si několik nových on-line produktů s archeologickou tematikou z pohodlí Vašich domovů. Archeologie tak přijde přímo za Vámi a přinese zábavu, poučení a třeba i několik námětů na výlety

 

Virtuální exkurze Tato krátká prezentace na téma východočeských monumentálních konstrukcí z doby kamenné vznikla v karanténním období roku 2020. Její inovovaná a doplněná verze nabízí návštěvu 17 míst ve východních Čechách a prohlídku devatenácti specifických staveb. Autory této prezentace jsou naši archeologové Kateřina a Petr Čechákovi, kteří spolupracovali se Štěpánem Kravcivem z Univerzity Hradec Králové.
Po kliknutí na odkaz níže se můžete přenést do prezentace, která vám představí rondely, jak archeologové tyto svatyně (nebo snad šlo o něco jiného, jak se dozvíte) nazývají. Ty jsou staré přes 6 000 let, a i když už dnes fyzicky nestojí, jsou jejich stopy v krajině stále patrné. Právě region východních Čech je v rámci celé republiky tou vůbec nejbohatší oblastí, ve které byly rondely stavěny. Ačkoli sice dnes neznáme jejich přesnou funkci, určitě šlo o důležité a zejména impozantní stavby, které určitě byly na první pohled v krajině patrny. Což je nakonec vlastnost, kterou si částečně udržely do současnosti, jelikož většina z nich byla objevena jen díky výrazným projevům na leteckých snímcích. 

 Pravěké svatyně (?)

Pravěké svatyně (?)

Prohlídka je optimalizována pro stolní počítače a noteboky.

© 2020 Muzeum východních Čech v Hradci Králové

 

 

  

 

Virtuální exkurzePrávník, historik, etnograf, archeolog a zakladatel moderního muzejnictví ve východních Čechách. Že nevíte, o kom je řeč? Přece o Ludvíku Domečkovi, jedné z nejvýraznějších osobností české muzeologie. V nové mapě s příběhem, kterou přípravila naše archeoložka Petra Sehnoutková, u příležitosti Mezinárodního dne archeologie (16. 10. 2021), se můžete seznámit se životem a dílem Ludvíka Domečky a jeho vazbě na Hradec Králové.

zakladatel spusteni 

Zakladatel moderního muzea

Prohlídka je optimalizována pro stolní počítače a noteboky.

© 2021 Muzeum východních Čech v Hradci Králové

 

 

 

 

 

Virtuální přednáška / Přednáška Mgr. Matouše Holase na téma "Archeologie válečných konfliktů 19. století" seznámí posluchače s vybranými výsledky archeologických výzkumů různých pozůstatků bitevních střetů na konkrétních lokalitách válečných konfliktů v Evropě a USA. Rozvíjející se archeologie bojišť stále přináší mnoho nových informací, které zpřesňují pohled na vojenskou službu nebo utrpení tisíců mužů v krvavých střetech 19. století. 

 Archeologie válečných konfliktů 19. století

Archeologie válečných konfliktů 19. století

© 2021 Muzeum východních Čech v Hradci Králové