Vytisknout tuto stránku
Ke kořenům - Ukrajina krojů a tradic - výstava
21. 03. 2022
| Výstavy 2022

Ke kořenům - Ukrajina krojů a tradic - výstava

Od 22. března do 29. května 2022

 

Mimořádná benefiční výstava přibližuje lidové kroje jednotlivých regionů Ukrajiny, ale také nejvýznamnější liturgické a lidové svátky této země.

Současně však nabídne návštěvníkovi pohled na vybrané typické předměty lidového užitného umění této země. Návštěvníci se také dozvědí o světovém kulturním dědictví UNESCO na území Ukrajiny. Nezbytnou součástí výstavy je také stručný přehled základních mezníků dějin ukrajinské státnosti, která se odvíjela, z českého pohledu ne vždy pozorována, ve stínu Ruska a má velice podobný dějinný charakter jako byl v historii vztah Čechů a Němců.

  

Každá z fotografií věrně zachycuje kostým určitého regionu Ukrajiny a pro něj typických ornamentů. Pro vytvoření fotografické série byly shromážděny původní kroje z konce 19. a počátku 20. století a více než 30 kilogramů unikátních ozdob.

Projekt Ke kořenům: Ukrajina krojů a tradic (Щирі) odstartoval v roce 2014 a odborně ho zaštítil Ukrajinský institut historie módy. Zapojili se do něj hvězdy ukrajinského filmu, televize, divadla a hudby, sportovci a návrháři, kteří se nechali vyfotografovat v původních lidových krojích.

Kromě rozsáhlé výstavy fotografií byly dosud vydány tři tematické charitativní kalendáře: Ke kořenům; Ke kořenům – Barvy a Ke kořenům – Svátky, jejichž náklad putoval do 28 zemí světa. Výtěžek z prodeje posloužil pro charitativní účely a také k doplnění sbírkových fondů Muzea lidové tvořivosti Mychajla Strutynského (Kosiv, Ivanofrankivská oblast, Ukrajina), Novoajdarského vlastivědného muzea (Novoajdar, Luhanská oblast, Ukrajina) a Národního centra lidové kultury – Muzeum Ivana Hončara (Kyjev, Ukrajina).

Tato expozice představuje snímky z projektů Ke kořenům (Щирі). Barvy (2017) a Ke kořenům (Щирі). Svátky (2019).

 

mince pro ua mvchk barev zm 

 

Vstupné na výstavu je dobrovolné. Vaše příspěvky do mezimuzejní sbírky "Mince pro Ukrajinu" budu předány organizaci UNICEF ve prospěch ukrajinských dětí zasažených válkou. 

 

Výstava je v českém a anglickém jazyce a doprovodí ji několik veřejných přednášek s tematikou ukrajinské historie a reálií.